• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У недељу, 25. 9. 2022. године, у Бајиној Башти је одржана прва ,,Ћирилична бициклијада“. Манифестацију је организовала Туристичка организација ,,Тара-Дрина“, уз подршку Агенције за саобраћај, манастира Рача и ЈП ,,Национални парк Тара“.  

Циљ ове манифестације је промоција здравог начина живота, рекреативног бициклизма, али и представљање значаја манастира Рача и Рачанске преписивачке школе. У пријатној и едукативној вожњи од Парка ћирилице у центру Бајине Баште до излетишта код манастира Рача и назад, највише је било деце са родитељима и омладине.

У оквиру манифестације, на излетишту у близини манастира Рача, најмлађи су имали прилике да од Марије Дакић из НП Тара сазнају основне информације о правилима понашања у природи и значају заштите животне средине.

Приликом повратка организована је посета манастиру Рача и манастирској ризници, у оквиру које је Милица Станишић из НП Тара упознала учеснике са значајем манастира Рача, као важног културно – историјског споменика НП Тара. Предавање је било, пре свега, примерено најмлађим учесницима, а посебан акценат је стављен и на важност Рачанске преписивачке школе и очување и неговање ћирилице, као нашег националног писма.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм