• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Национални парк Тара већ 10 година спроводи активности на праћењу стања фауне птица у сарадњи са Центром за маркирање животиња и Институтом за мултидисциплинарна истраживања из Београда. Једна од метода праћења је и прстеновање птица, а камп за прстеновање је организован у периоду од 3. до 7. октобра у склопу праћења јесење сеобе птица и миграција преко подручја Таре.
Камп је имао едукативни карактер, јер је у прстеновању учествовало и 20 ученика, са наставницима и професорима, из О.Ш. "Рајак Павићевић", О.Ш. "Свети Сава" и Гимназије "Јосиф Панчић" из Бајине Баште. Током посете кампу деца су била у прилици да се упознају са теренским радом орнитолога, детерминишу врсту птице, виде начин прстеновања и чују занимљивости везане за поједине врсте птица које бораве у Парку или само пролазе кроз њега на путу према топлијим крајевима.
 
Прстеновање птица је метода истраживања која се темељи на индивидуалном обележавању. Орнитолошким мрежама постављеним на рубу шуме орнитолози хватају птице које мигрирају у топлије крајеве и прикупљају податке о стању њихових популација и путевима миграција. Након што се птице ухвате у мреже, орнитолози их вежу, мере, прстенују и записују податке, а потом их неповређене пуштају. Свако опажање тако прстеноване птице говори о њеном животу тј. о путевима кретања. Брижљиво евидентирање места на којима су прстеноване птице виђене или уловљене омогућује нам да одредимо њихове селидбене путеве те подручја гнежђења и зимовања. Најбољи резултати прстеновања постижу се организованим акцијама када се на једном месту птице прстенују у дужем временском периоду јер се управо оваквим континуираним праћењем долази до нових информација о њиховом комплексном понашању током миграција.
 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм