• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Национални парк Тара, 28.10.2022. – У Центру за посетиоце националног парка Тара одржана је промоција пројекта „Тајни живот медведа“. Овом приликом су јавности по први пут представљени снимци са камере коју је медвед носио на огрлици нешто мање од годину дана.

Пројекат „Тајни живот медведа“ имао је за циљ да коришћењем најсавременијих технологија допринесе што бољој заштити ове врсте и јавности представи њен значај и специфичности. Такође, циљ пројекта је и подизање свести шире заједнице о потреби очувања биолошке разноврсности и заштите угрожених врста. Пројекат је финансијски подржала компанија Телеком Србија у износу од 1.140.000, динара.

„Тара је регионални центар биодиверзитета и основна функција националног парка је управо његова заштита и праћење стања одређених врста. Како би се сачувале значајне врсте и њихова станишта потребан је мултидисциплинаран приступ, сарадња различитих институција и стручњака уз коришћење најсавременијих технолошких решења, али и подршка друштвено одговорних компанија. Зато се захваљујемо компанији Телеком Србија која је препознала наше потребе и значај овог пројекта“, истакао је Драгић Караклић, директор ЈП „Национални парк Тара“.

„Телеком Србија је једна од ретких компанија која је препознала проблем губитка биодиверзитета односно нестанка појединих врста и у том смислу смо задњих година подржали неколико пројеката везаних за заштиту и проучавање угрожених врста“ рекао је господин Зоран Карић, представник Телеком Србија.

Мрки медвед је строго заштићена и угрожена врста у Србији и на подручју Европе. Уништавањем станишта и криволовом ова врста је нестала из највећег дела Европе. Национални парк Тара је главно регионално уточиште за ову угрожену врсту. Тренутна бројност на простору Србије је мала, а најбројнија популација живи на подручју Таре.

Током низа година Национални парк Тара у сарадњи са разним институцијама и организацијама ради на заштити и проучавању ове врсте. Од 2005.  године медвед је праћен помоћу ГПС-ГСМ огрлица, тзв. фото замкама, а рађена су и генетска истраживања. Свака од ових метода је дала свој допринос у заштити и склапању слагалице о особинама и понашању ове врсте на нашим просторима.

Сада смо захваљујући пројекту „Тајни живот медведа“ употребили најсавременији приступ у проучавању и очувању мрког медведа и по први пут на подручју Балкана једна јединка је маркирана са ГПС-ГСМ огрлицом која има камеру што је дало нову перспективу досадашњим истраживањима.

Сама огрлица омогућава да се помоћу сателита сваког момента добије податак о локацији односно кретању обележене јединке. А захваљујући камери по први пут су добијени снимци и слике директно из окружења медведа.  

Спроведена активност, осим научно-истраживачког аспекта, помоћи ће да се широј јавности на прави начин прeдстави мрки медвед и да се на тај начин разбију предрасуде у вези ове дивље животиње.

„Резултати оваквог мониторинга медведа ће омогућити да се боље разуме њихова немерљиво значајна улога у шумском екосистему, као једног од највреднијих представника биолошке разноликости који има значајну улогу у очувању природе“ наводи професор Душко Ћировић са Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Активности на мониторингу медведа се настављају и даље, тренутно су у току активности на обележавању нове јединке медведа која ће огрлицу носити наредне две године. За протеклих 17 година, откако се ради мониторинг медведа у Националном парку Тара, огрлице је носило 16 јединки што је дало немерљив допринос изучавању ове врсте на подручју Европе.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм