• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Бајина Башта, 23.08.22. -У оквиру регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе II“, који спроводи WWF Adria, уз подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу – СИДА, реализован је пројекат „Мапе произвођача домаћих производа Таре“, од стране Удружења „Извор бб“ из Бајине Баште.

Несебичну и свестрану помоћ у реализацији пројекта пружило је и ЈП „Национални парк Тара“. Циљ пројекта је био повезати заштићено подручје са локалним становништвом, на нов, одржив и обострано користан начин.

Конкретно, резултат пројекта је израда онлајн платформе www.gastrotara.rs која ће помоћи свим заинтересованим да постану мали произвођачи домаће хране и других производа у оквиру заштићеног подручја Националног парка Тара. Платформа има и улогу својеврсне базе већ постојећих произвођача домаћих производа на подручју Таре и Бајине Баште. Нека од малих сеоских газдинстава су већ своје место нашла на овој платформи, као и неколико већ афирмисаних домаћих произвођача. Кроз занимљив текст, обиље фотографија и прецизну локацију самих објеката у којима се могу добити домаћи производи нашег краја, сваки од произвођача има своју страницу. Тиме ова платформа има и улогу водича за туристе и остале заинтересоване посетиоце Таре, до места где могу окусити разне гастрономске специјалитете овог поднебља. Платформа за сада има десетак чланова, али ће и у наредном периоду наставити да расте и обогаћује свој садржај. Сви заинтересовани произвођачи, сва сеоска домаћинства и појединци који стварају укусну магију нашег краја и који имају жељу да своје умеће претворе у посао, могу се јавити путем е-поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и постати део ове платформе.

Такође, као резултат пројектних активности настала је и штампана брошура „Како постати мали произвођач домаће хране и других производа?“, која треба да укаже на пут којим би свако ко жели да се бави производњом хране, морао да прође. На сликовит и прецизан начин, у брошури су објашњени основни кораци од идеје до саме реализације отпочињања бављења овим послом. Пре свега, брошура је намењена  сеоским домаћинствима са подручја планине Таре и, уопште, Општине Бајина Башта. Поред штампаних примерака, који ће бити дистрибуирани у инфо центрима Националног парка Тара и туристичке организације „Тара-Дрина“ Бајина Башта, припремљено је и електронско издање брошуре, која је доступна на интернет платформи www.gastrotara.rs

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм