• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У петак, 28. 10. 2022. године, Покрет горана Србије одржао је едукативну радионицу у расаднику ,,Луг“. Ова најстарија еколошка организација у нашој земљи основана je 1960. године, а у опису њиховог деловања је пошумљавање, озелењавање и едукација кроз разне школе, кампове и радионице.

Због све погубнијег утицаја климатских промена и загађења животне средине горани организују низ акција и еколошких радионица. Изузетан допринос постигнутим резултатима дали су млади припадници Покрета горана, а да би се они што боље обучили, организују се бројне акције пошумљавањa, као и школе и кампови у којима учествују горани који су својим радом заслужили ангажовање на акцијама радног и едукативног карактера.

Радионица у расаднику ,,Луг“ замишљена је као припрема пред такмичење за ученике од 5. до 8. разреда, које се сваке године одржава у Београду. Радионици су присуствовала ђаци из неколико школа златиборског округа и на тај начин се упознали са производњом садница, значајем шума и свему осталом везаном за делатност горана.

Предавања су одржали Мирослав Михајиловић, секретар Покрета горана Србије, Предраг Јовић, потпредседник Покрета горана Србије, као и Бранка Спасојевић и Јелена Бошковић испред ЈП ,,Национални парка Тара“.

Овом приликом уручене су и награде радницима ЈП ,,Национални парк Тара“ поводом 60. годишњице стваралачке делатности Покрета горана Србије, које због епидемиолошке ситуације нису могле бити уручене пре две године. У знак признања за изузетан допринос на афирмацији и унапређивању горских активности, додељена је Златна плакета Бранки Спасојевић, као и захвалнице Милици Томић и Ранку Милановићу. ЈП ,,Национални парк Тара“ истим поводом добило је признање ,,Панчићева оморика“, чије је свечано уручивање уприличено у Специјалном резервату природе "Засавица" 24. децембра 2021. године.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм