• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Представници заштићених подручја динарског региона су у среду, 16. новембра, у Европском парламенту у Бриселу презентовали рад мреже Паркова Динарида и резултате пројекта „Заштићена подручја за природу и људе II“.

Домаћин представницима заштићених подручја из земаља Западног Балкана који су чланови мреже Паркови Динарида, организација цивилног друштва и експертима из области заштите природе био је европски посланик из редова социјалиста и демократа (S&D) Матјеж Немец.

Европски парламентарац је у свом уводном говору Паркове Динарида истакао као пример за постојеће и настајуће међународне платформе чији је примарни циљ заштита природе.

„Идеја о Парковима Динарида заживела је на ширем европском простору као пример изузетне организације кроз коју се испуњавају захтевни и конкретни циљеви очувања природе, а драгоцено знање о овим просторима преноси на млађе генерације.“ – казао је Матјаж Немец, похваливши напоре организатора да пројекат представе што ширем кругу људи широм ЕУ, што је по оцени Немеца кључно, „у разбијању предрасуда да су природа и њене даности условљене националним или другим граница“.

Према речима Матјажа Немеца акције, пројекти и платформе као што су Паркови Динариди, руше тезе „ да можемо природне ресурсе ставити у неке политичке или друштвене оквире“.

„Имамо одговорност која је испред свих права. Наша прва одговорност је да чувамо ове просторе, а не да их поседујемо, а ако ико, наши потомци имају право да за њих очувају сав биодиверзитет и сву лепоту коју паркови Динарида нуде“. – казао је посланик у европском парламенту Матјаж Немец, истовремено изразивши очекивање да ће пројекат Паркови Динарида „наставити да јача одговорност доносилаца одлука и промовише мере праведне расподеле погодности које нуде заштићена подручја“.

Пред европским парламентарцима искуства, изазове и проблеме у заштити природе у њиховим земљама, као и значај мреже Паркова Динарида представили су:

- Татјана Мастен Милек, ЈУ Зелени прстен Загребачке жупаније (Хрватска)

- Амарилдо Мулић, НП Уна (Босна и Херцеговина)

- Драгић Караклић, НП Тара (Србија)

- Самир Ајдини, НП Маврово (С. Македонија)

- Стојан Шчука, РП Шкоцјанске јаме (Словенија)

- Јелена Маројевић, Паркови Динарида (Црна Гора)

 

Овом тематском састанку су присуствовали и представници заштићених подручја из Црне Горе, Србије, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Републике Српске. Заштићена подручја Србије представљали су директори ЈП „Национални парк Ђердап“ Саша Јаношевић и ЈП „Национални парк Тара“ Драгић Караклић.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм