• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Широм света се 21. марта обележава Међународни дан шума. Ове године овај датум обележавамо под слоганом "Здраве шуме за здраве људе".

Национални парк Тара је овај датум обележио са неколико различитих активности циљем да укажемо да је одрживо коришћење шума један од најбољих начина да се очува природа на планети, а самим тим и здравље људи.

- У ОШ "Стеван Јоксимовић" у Рогачици одржано је предавање за педесетак ученика од 5. до 8. разреда, кроз интерактивну радионицу деци је објашњен значај шума и неопходност одговорног односа према природи уопште.

- У дворишту предшколске установе "Невен" радници ЈП "Национални парк Тара" су посадили 45 одраслих садница четинара које је донирало наше предузеће. У активностима садње дрвећа су учествовали и малишани из вртића са својим васпитачицама.

- У склопу обележавања Еколошке недеље у организацији Канцеларије за младе Бајина Башта двадесетак средњошколаца из нашег града је посетило Центар за посетиоце НП Тара у Бајиној Башти и упознало се са вредностима парка са посебним акцентом на шумске екосистеме.

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 21. март Међународним даном шума 2012. године како би прославила и подигла свест о значају свих врста шума.

Здраве шуме су од виталног значаја за све аспекте здраве планете, од средстава за живот и исхрану до биодиверзитета и заштите животне средине, саопштио је Форум Уједињених нација о шумама поводом обележавања Међународног дана шума. Здраве шуме су такође кључне у борби против климатских промена, као и за допринос просперитету садашњих и будућих генерација, истичу у Форуму УН-а о шумама.

Шуме су изузетно значајне за смањење сиромаштва и постизање циљева одрживог развоја, поручила је светска организација. Пречишћавају воду, чисте ваздух, хватају угљеник који би иначе одлазио у атмосферу и изазивао глобално загревање и обезбеђују храну и лекове.

Велик део глобалне популације зависи од услуга екосистема омогућених богатством и здрављем шума. Од њих зависи живот и рад 1,6 милијарди људи, међу којима је и више од две хиљаде аутохтоних заједница, које у шуми проналазе средства за живот, лекове, гориво, храну и склониште. Трећина светског становништва, 2,4 милијарде људи на планети, за припремање хране користи дрво и друге врсте биомасе.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм