• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Светски дан вода, који се обележава 22. марта, ове године у фокус ставља кризу доступности пијаће воде и санитарно-хигијенских услова за популацију широм планете.

Национални парк Тара је овај датум обележио у Костојевићима са ученицима ОШ „Душан Јерковић“. Иако живимо у крајевима који су релативно богати са водом деци, узраста од 1. до 8. разреда, је кроз интерактивну радионицу представљен значај воде и њеног рационалног коришћења. Такође, указано је на тренутне глобалне проблеме и неопходност да сви предузмемо акцију. Колико год биле мале, радње које предузимамо као појединци помоћи ће решавању кризе са водом. Битно је да свако уради оно што је до њега, а сви заједно можемо направити разлику променом начина на који користимо, конзумирамо и управљамо водом у својим животима.

Светски дан вода проглашен је у децембру 1992. године од стране Уједињених нација како би се подигла свест људи о значају вода у животној средини, пољопривреди, здравству и привреди. Од 1993. године овај дан се обележава широм света различитим манифестацијама. Ми ћемо искористити прилику да вас данас подсетимо или научимо основне ствари о загађивању природних вода.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО), две милијарде људи, односно сваки четврти становник планете, немају приступ безбедној води за пиће. Скоро половина светске популације, око 3,6 милијарди људи, нема исправне санитарне услове, док 44 процента отпадних вода из домаћинстава није безбедно пречишћено.

Због болести које су повезане са неисправном водом, санитарним условима и хигијеном, годишње умире 1,4 милиона људи, док код 74 милиона људи то узрокује скраћење животног века.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм