• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У организацији Установе „Култура“, Туристичке организације „Тара-Дрина“ и Националног парка Тара у уторак, 14. новембра, у Центру за посетиоце НП Тара У Бајиној Башти одржано је предавање историчара др Немања Девића „Српска прича“ – осврт на српску историју XX века.

Уводну реч је одржао Жељко Марковић, директор регионалног Историјског архива из Ужица, а у склопу предавања Девић је промовисао и своју књигу „Српска прича“.

Предавање и промоције књиге су организовани у склопу обележавања државног празника чији је званичан назив „Дан примирја у Првом светском рату“ и који се празнује 11. новембра.

Немања Девић, истраживач-сарадник у Институту за савремену историју, докторирао је изучавајући историју српског народа у Другом светском рату. Објавио је више од 20 научних радова у којима је уложио огроман труд у борби против историјских фалсификата и наметнутих наратива.

Девић је и аутор изложбе „Јунаштвом у славу, српски војник у Првом балканском рату“, која је током 2012. и 2013. године била постављена у више градова, као и у Великој галерији Дома војске у Београду. Сарађивао је на изложби „У име народа, репресија у Србији 1944–1953“, аутора Срђана Цветковића, која је била постављена у Историјском музеју Србије 2013. године, а касније је премештана широм земље.

 

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм