• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У периоду од 22. до 24.11.2023. године, дипломирани инжењер шумарства Марко Томић, боравио је у Националном парку Проклетије у Црној Гори, на позив невладиног удружења ,,Дрвопрерађивачи“. Разлог ове посете био је презентовање искуства из Србије, која се са најездом поткорњака суочила на подручју Националног парка Тара, а која је тренутно заступљена у Националном парку Проклетије.

Томић је позван као део тима ЈП ,,Национални парк Тара“, који је у сарадњи са Шумарским факултетом у Београду реализовало план санације популације поткорњака феромонским клопкама у Националном парку Тара.

Током првог дана посете и обиласка терена, констатовано је да је стање на Проклетијама доста комликованије него што је било на Тари. ,,За разлику од Таре, на којој доминирају мешовите шуме јеле, смрче и бора, на Проклетијама се у великој мери налазе чисте састојине смрче у којима се поткорњак који напада смрчу, када проградира и постане примарна штеточина, шири концентрично и тешко заустављиво, због чега су потребни хитни санациони планови.“ – истиче Томић.

Током другог дана посете, у оквиру округлог стола у згради Општине Плав, Томић је презентовао методе које су у Националном парку Тара примењиване у заустављању најезде поткорњака. Организацију овог састанка поздравила је и локална управа, односно градоначелник Нихад Цановић, који се захвалио Томићу на спремности да подели искуства струке. Презентацији су поред шумарских инспектора са подручја Берана, Рожаја и Плава присуствовали мештани, представници невладиног удружења ,,Дрвопрерађивачи“ и грађани.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм