• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У петак, 22. 12. 2023. године, у сали за презентацију ЈП ,,Национални парк Тара“,  одржано је предавање под називом ,,Медведи у Србији – управљање конфликтима“, које је одржао професор др Душко Ћировић са Биолошког факултета у Београду.

Предавање је одржано у оквиру пројекта ,,Унапређење заједничког живота људи и великих звери“, који спроводи Светска организација за заштиту природе ,,WWF Аdria Srbija“, уз финансијску подршку Европске Уније и Владе Швајцарске.

У оквиру предавања говорило се о распрострањености медведа, као највеће европске животиње, како на планини Тари, тако и у целој Србији. Наглашено је да се популација ове врсте повећава и да ће се тај тренд раста наставити и даље. Акценат је стављен на ,,сукоб“ медведа са човеком и штете које медвед прави локалном становништву (штете са домаћим животињама, пчелињацима, усевима и воћњацима). Такође, говорило се о делотворности превентивних средстава која могу смањити проблем са медведом, као што су електричне ограде, светлосни и звучни уређаји (плашилице), бибер спреј, погодан за блиске сусрете са медведом и друго.

Посебно је наглашена важност едукације становништва и туриста о животу медведа, јер она представља главну меру за сузбијање и уклањање осећаја страха у случају сусрета са медведом. Потенцијални генератор сукоба може бити и неадекватно одлагање смећа, које може привући медведе у близину насељених подручја.

Предавању су присуствовали запослени у ЈП ,,Национални парк Тара“, као и представници локалног становништа са подручја националног парка. 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм