• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У понедељак, 4. 3. 2024. године, Центар за посетиоце ЈП ,,Национални парк Тара“ посетила је потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић, у оквиру радне посете Бајиној Башти.

Министарка културе је обишла Центар за посетиоце и упознала се са биодиверзитетом и културно - историјским наслеђем националног парка, истичући да је Национални парк Тара културолошки значајно подручје, јер се на њему налазе бројни археолошки локалитети и споменици културе, који датирају од неолита па до савременог доба.

У фокусу ове посете био је обилазак Музеја ћирилице у Рачи код Бајине Баште, за који је Министарство културе издвојило значајна средства и подржало пројекат рестаурације, адаптације и реконструкције објекта на конкурсу ,,Градови у фокусу“ 2023. године.

Гојковићева је обишла и друге културно - туристичке симболе Бајине Баште: манастир Рачу, који је изузетно значајан за очување српског писма и писмености, Парк ћирилице, који предстваља први парк овог типа у Србији и има велики туристички значај за Бајину Башту, дестилерију ,,ББ клековача“, чувену по аутентичној и традиционалној ракији, која се у овим крајевима производи вековима, као и кућицу на Дрини, која је постала један од препознатљивих симбола овог краја.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм