• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

 

У понедељак, 1. 4. 2024. године, избио је пожар у јутарњим сатима у селу Растиште, који је захватио шуму и високо растиње површине око 2,5 хектара. Пожар су уочили мештани из оближњих кућа и позвали ватрогасну јединицу из Бајине Баште. Према званичном саопштењу Ватрогасно - спасилачке јединице из Бајине Баште до пожара је дошло након што је стабло пало преко електричног вода, које се услед јаког ветра прекинуло, почело да варничи и довело до пламена. Иван Илић, шеф Службе чувара заштићеног подручја, потврдио је да се може рећи да је пожар угашен, али је организовано дежурство у наредним данима, због опасности да се активирају пањеви.

 Пожар су гасили припадници Ватрогасно - спасилачке јединице из Бајине Баште, а у гашењу су им се придружили и ватрогасци из Ужица. На лицу места су били и радници ЈП ,,Национални парк Тара“, који су помогли да се уз велики напор пожар стави под контролу. ,,Отежавајућу околност при гашењу представљао је јак ветар и неприступачан терен. Захваљујући новим возилима добијеним преко ИПА фондова, која су једина могла да приђу пожару и на тај начин допреме ватрогасцима неопходну количину воде, успешно је пожар локализован. Веома значајан је био и камион добијен преко субвенција Управе за шуме, који је снадбевао ова два возила водом.“ – истиче Марко Томић, референт за заштиту шума и противпожарну заштиту.

С обзиром на тренутне временске услове, упозоравамо локално становништво и посетиоце на велики ризик од избијања шумских пожара. Због тога апелујемо на све да не пале ватру у шуми или њеној непосредној близини!

Шумски пожари представљају озбиљан проблем, јер читаве пределе претварају у пустош, уништавају животну средину и наносе непроцењиву штету шумском екосистему.

Шумски пожари су постали све чешћа појава, што је делом последица глобалног загревања, услед кога су лета све сувља, ветрови све снажнији, а устаљеност кишних периода поремећена. Ипак, најчешћи фактори за настанак шумских пожара су људска немарности и непажња. Зато вас молимо да чувате природу, као и да пријавите сваки отворени пламен или дим који приметите на подручју Таре.

Хвала вам што нам помажете да заштитимо Национални парк Тара!

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм