• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

11. и 12. 4. 2024. године, на Златибору и у Бајиној Башти одржане су промоције монографије ,,Златиборе питај Тару“, чији су издавачи Туристичка организација Златибор, Туристичка организација ,,Тара – Дрина“ и ЈП ,,Национални парк Тара“.

На Златибору је домаћин био Културни центар Златибор, а програм је употпуњен наступом хора ,,Млађани грађани“. Специјални гост обе вечери био је Слободан Мулина, који се обратио присутнима и отпевао стихове своје чувене песме ,,Златиборе питај Тару“, по којој је ова монографија и добила име. Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибор, истакао је да је важно нагласити да је ова књига настала као плод јако добре сарадње која годинама траје у оквиру туристичке регије Западна Србија и представља искорак у њеном даљем развоју.

         

У Бајиној Башти промоција је одржана у Центру за посетиоце ЈП ,,Национални парк Тара“, а испред домаћина присутнима се обратио директор, Драгић Караклић: ,,Вечерас је много симболике у самој песми и у овој књизи, јер она говори не само о ономе што спаја Златибор и Тару, него говори и о свом оном културном наслеђу које је везано за целу Србију. Када се помену наша предузећа, сви прво помисле на природне лепоте, а мало се зна да се ми бавимо и овим делом који се тиче културног наслеђа. Оно што је битно јесте да никада не смемо видети једни друге као конкуренцију, а оно што нас спаја је управо културно -историјско наслеђе које смо дужни да преносимо на будуће генерације.“ Промоцију је оплеменила песма младе суграђанке Нине Павловић, која је стиховима песме ,,Расти, расти, мој зелени боре“ на пригодан начин отворила ово вече.

 

Монографија је настала као плод заједничке сарадње аутора: Ранка Милановића, Синише Спасојевића, Данијеле Ћировић и Биљане Михајловић, који су се потрудили да на маштовит и креативан начин, кроз занимљиве текстове и илустрације књигу учине примамљивом за све генерације. Публикација је двојезична, на српском и енглеском језику и настала је са основним циљем промоције туристичких вредности златиборско – тарског краја, кроз призму традиције и културних посебности овог подручја. Три успешне промоције и пуне сале заинтересованих посетилаца, родитеља са децом и медија, најбоље говоре о важности оваквих публикација и интересовању за овакав садржај.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм