• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

22. маја обележава се Међународни дан биодиверзитета. Установиле су га Уједињене нације 2000. године, како би указале на значај биолошке разноликости. ,,Буди део плана“ је овогодишњи слоган и позив на акцију свима којима је стало да се заустави губитак биодиверзитета.

Међународни дан биодиверзитета обележава се симболично 22. маја, јер је тог датума 1992. године усвојен текст Конвенције о биолошкој разноврсности. Биодиверзитет је важан јер су сви организми унутар екосистема међусобно повезани. Када опада њихова разноликост, смањује се и способност екосистема да опстане.

Биодиверзитет, биоразноликост или биолошка разноврсност је појам који се користи за означавање разноликости свих бића на земљи, односно цео екосистем. Конвенција Уједињених нација о биолошкој разноликости га дефинише као ,,разноликост унутар врста, између врста и екосистема, укључујући биљке, животиње, бактерије и гљиве.“ Ова три нивоа заједно раде како би одржали живот на планети у својој комплексности.

Симболично на данашњи дан, потписан је уговор о сарадњи између ,,Младих истраживача Србије“ и ЈП ,,Национални парк Тара“ на пројекту ,,Заједно против пожара“, са циљем укључивања и едукације локалне заједнице у превенцију и ризике од шумских пожара, као једном од највећих непријатеља биодиверзитета.

Поводом овог датума, у ЈП ,,Национални парк Тара“ отворена је изложба радова ученика ОШ ,,Свети Сава“ и ОШ ,,Рајак Павићевић“ на тему гљива, који су учествовали на конкурсу у оквиру манифестације ,,Редушијада 2024.“ Радови ће бити изложени у Центру за посетиоце ЈП ,,Национални парк Тара“, а посетиоци ће моћи да погледају изложбу до 7. 6. сваким радним даном од 9:00 до 14:30 часова.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм