• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У четвртак, 6. 6. 2024. године, представљен је пројекат ,,Заједно против шумских пожара: Оснаживање локалне заједнице“. Овај пројекат је један од два пројекта изабрана за подршку ове године, у оквиру Програма “Заједно за заштићена подручја”. Пројекат траје свега три месеца и у том периоду предвиђено је одржавање радионица и едукација деце о значају превенције од пожара.

Као прва активност на пројекту, одржан је састанак Савета корисника Националног парка Тара и свих заинтересованих страна, у просторијама Центра за посетиоце ЈП ,,Национални парк Тара“. Овај састанак представљао је први корак ка успешној реализацији пројекта и прилику да се присутнима представе циљеви и планиране активности пројекта, са посебним акцентом на представљање америчког модела укључивања локалног становништва у превенцију и праћење ризика од пожара, као пример добре и успешне праксе.

На крају састанка одржана је дискусија о локалним потребама и могућностима прилагођавања страних модела нашим условима, у оквиру које су чланови Савета корисника излагали своје предлоге и сугестије. Састанак је пратила и Маша Перовић, координатор за ванредне ситуације за Западни Балкан, која је активно учествовала у дискусији и изнела своје виђење важности овог пројекта.

Оно што је веома важно јесте да су се позиву одазвали скоро сви чланова Савета корисника, али и заинтересоване стране мимо њега, попут ловачких удружења, организатора спортских манифестација на Тари, Канцеларије за младе, Добровољног ватрогасног друштва, на чему се пројектни тим посебно захваљује.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм