• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

ЈП ,,Национални парк Тара“ успешно је реализовало пројекат ,,Заједно против шумских пожара : Оснаживање локалне заједнице“. Овај пројекат се реализује кроз програм подршке ,,Заједно за заштићена подручја“, у оквиру пројекта ,,Заједно за животну средину“, https://zazivotnusredinu.bos.rs/                                                                                                                                                                                                                                   

Након вишемесечног рада на пројекту и низа активности у оквиру којег су са циљевима пројекта, али и са превенцијом и степенима ризика од шумских пожара упознати чланови Савета корисника Националног парка Тара, угоститељи и становници са територије Парка, као и деца основношколског узраста која живе у непосредној близини заштићеног подручја, као финални део пројекта постављене су и информативне табле са дневним степеном ризика од пожара, које се налазе у близини улазних капија у заштићено подручје, на Калуђерским барама и у Перућцу.

На таблама се налазе медведица и њено мече, који су и симболи Националног парка Тара, са жељом да се укаже на важност превенције шумских пожара, јер су они опасност за читав биодиверзитет Таре. Ове табле ће омогућити да се локално становништво и посетиоци који улазе у Национални парк Тара транспарентно информишу о тренутном степену ризика и развију свест о важности превенције од шумских пожара, нарочито ако се узме у обзир да Национални парк Тара припада првом степену ризика од шумских пожара.  

Још једна важна активност на пројекту јесте израда двојезичних (српски и енглески језик) информативних флајера, који дају све потребне информације о категоријама ризика од шумских пожара. На овај начин локално становништо и посетиоци ће имати прилику да се боље информишу о степенима ризика који ће бити на таблама, али и развити свест да адекватно реагују и прилагоде се изазовима које доносе климатске промене.

Информативни флајери делиће се на улазним пунктовима, као и Центрима за посетиоце ЈП ,,Национални парк Тара", Туристичке организације ,,Тара – Дрина“, као и приватним смештајевима на територији заштићеног подручја.

Пројекат ,,Заједно против шумских пожара: Оснаживање локалне заједнице“, као и израду табли и флајера, подржава Америчка агенција за међународни развој (USAID) у оквиру пројекта ,,Заједно за животну средину" који спроводи Беoградска отворена школа (BOŠ), у сарадњи са Младим истраживачима Србије (MIS), Међународном унијом за заштиту природе (IUCN), Mеђународном организацијом ,,Тhe Nature Conservancy“, Удружењем ,,ЕNECA“ и Америчком привредном комором у Србији (AmCham).

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм