• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Бициклистичке руте

 

БИЦИКЛИСТИЧКЕ РУТЕ ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ

На Тари тренутно постоје три уређене и обележене бициклистичке руте. Бициклистичке руте су означени бициклистички правци на постојећим шумским и јавним путевима. Могу се користити и како пешачке стазе. Руте су обележене у оквиру мреже бициклистичких рута Западне Србије. Руте су пројектоване и обележене у оквиру пројекта РРА Златибор у сарадњи са ТОР Западна Србија, НП Тара и СТЦ "Бајина Башта". Рута "Царска Тара" ће бити обележена средствима које је НП Тара добио кроз пројекат "Тара за све" финансиран од UNDP-а и GEF-а. Такође, одштампана је и Карта бициклистичких рута Западне Србије, а мапе су такође су доступне и на www.mapa.iz.rs

Златибор - Мокра Гора - Митровац (47,5км); Ова рута је најбољи начин да са Златибора стигнете на Тару и обратно. Дуга је 48 км а висинска разлика између највише и најниже тачке је нешто преко 500м, а у ком год смеру да кренете, укупан успон око 3600 м. Рута је регионалног карактера, и осим што повезује Златибор и Тару, са ње постоје добре путне везе према Мокрој Гори, Босни, Кремнима, Ужицу, Косјерићу, Бајиној Башти и другим местима. Овде можете преузети gps track за ову руту.

Висока Тара (Шљивовица - Борјак - Бесеровачке баре - Локвица - Ослуша - Соколина - Рустине – Шљивовица 28,8км); Ова рута ће вас повести кроз срце планине Таре краћом кружном путањом од 26 км али нећете бити ускраћени од тога да видите сву лепоту и разноврсност ове предивне планине, а нарочито ће вас упознати са њеном надморском висином, столетним боровима, високим литицама са којих се високо надвијају сјајни видиковци. Највиша тачка на овој рути је 1306 мнв, а висинска разлика између највише и најниже тачке на руте је 380 метара, док је укупан успон 1183 метра. Рута се може возити у оба смера с тим да је у обрнутом смеру нешто теже јер вас успони чекају на последњој трећини пута. Подлога су углавном шумски и макадамски путеви. Овде можете преузети gps track за руту Висока Тара.

Царска Тара (Калуђерске баре - Добро поље - Љуто поље - Танкосин Гроб - Митровац - Растиште - Перућачко језеро – Перућац 42км) Планина Тара је царица међу планинама у Србији. Ако желите да је видите уздуж и попреко, онда је баш царски пут најбољи избор. На потезу Калуђерске баре - Митровац - Растиште - Перућац, видећете најлепше и најразноврснија блага Таре: простране питоме ливаде са понеким високим бором на осами, густу прашуму, литице од којих застаје дах и незаборавне погледе. Велика висинска разлика од 851 метар између полазне тачке на Калуђерским барама и крајње тачке у Перућцу бициклистима гарантује добар провод. Укупан успон на овој рути је 1731 м а укупан спуст 2537 м. Првих 15 километара руте, до Танкосиног гроба, је претежно благ успон, а даље почиње спуштање. Руту је могуће возити и у супротном смеру, само што је тада знатно тежа. Рута је предвиђена као целодневна, просечном рекреативном бициклисти је потребно око осам часова да је пређе. Не постоје технички захтевне деонице. Подлога је 65% макадам, а остало је асфалт. Овде можете преузети gps track за руту Царска Тара.

Изнајмљивање бицикала

Сви љубитељи природе који би да Тару и национални парк упознају на бициклима у Центру за посетиоце на Митровцу могу изнајмити бициклистичку опрему.

 


 

Цена изнајмљивања бицикла на 1 сат износи 200,00 динара, док је дневни најам 800,00. Тренутно располажемо са 16 бицикала:

-          Polar blizzard lady – 2 комада

-          Polar Mirage Pro Eko – 5 комада

-          Polar Mirage Team – 4 комада

-          Cross S'cape - 5 комада 

Помогли:  

      

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм