• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Стаза универзалног дизајна

У Националном парку Тара у оквиру имплементације пројекта ”Тара за све” уређена прва стаза универзалног дизајна у Србији. Финансирање пројекта је обезбеђено у оквиру гранта УНДП/ГЕФ "Подршка одрживом финансирању система заштићених подручја у Србији". Поред унапређења туристичких садржаја пројекат има и наглашену социјалну димензију, јер ће омогућити већу приступачност особама са са посебним потребама Националном парку Тара. 

Стаза универзалног дизајна “Совина шумска учионица”

Локација: Митровац, НП Тара

Дужина стазе: 400 м

Ширина стазе: 1,8 м

Површина: ~ 900 м2


“Совина шумска учионица“ је замишљена као локалитет где се сви посетиоци без ограничења могу одмарати и кроз едукативне табле научити о природним вредностима Парка. Стаза се налази у шуми смрче и јеле у близини Дечијег одмаралишта Митровац на Тари и Центра за посетиоце НП Тара.

Прилагођеност особама са посебним потребама се огледа кроз тврду подлогу стазе, нагиб 2-5 %, дрвени мобилијар универзаног дизајна, тактилне табле и 3 улаза са асфалтних површина. Стаза је опремљена са пет одморишта са 5 клупа, 5 сетова столова са клупама и 6 едукативно-интерактивних табли.

Велику помоћ на пројектовању и уређењу стазе смо имали од Националне организације особа са инвалидитетом Србије.

Едукативно-интерактивне табле

Теме тактилних табли су трагови животиња на Тари (вука, медведа, дивокозе, видре) и облици листова и плодова карактеристичних врста дрвећа (храст, јавор, јасен, буква). Табле су урађене на дрвету у дуборезу са називима врсте исписаним на месинганим плочицама на Брајевој азбуци.

Такође, биће постављена и табла са тактилним рељефом Националног парка Тара на којој посетиоци могу сазнати најзначајније локалитете у Парку. 

Едукативне табле су посвећене птицама Таре, биљкама и шумама-дрвећу Таре. Ове значајне врсте су представљене сликама и прикладним текстом.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм