• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У уторак, 9. 7. 2024. године, у Цептер хотелу Дрина, одржани су радионица и предавање у оквиру активности на пројекту ,,Заједно против шумских пожара:Оснаживање локалне заједнице“. Овај пројекат се спроводи у оквиру програма подршке управљачима заштићених подручја ,,Заједно за заштићена подручја“, који реализују Млади истраживачи Србије.  Пројект траје до краја августа и у том периоду предвиђено је одржавање радионица, предавања и едукације деце и локалног становништва о превенцији и степенима ризика од пожара.

У периоду од 16. до 19 јуна, одржана је 23. Парковијада, традиционални сусрети управљача националних паркова и других институција у области заштите природе и животне средине. Овогодишња манифестација одржана је у Кладову, а домаћин је био Национални парк Ђердап, који је уједно прославио и јубилеј, 50 година од проглашења Националног парка Ђердап.

У четвртак, 6. 6. 2024. године, представљен је пројекат ,,Заједно против шумских пожара: Оснаживање локалне заједнице“. Овај пројекат је један од два пројекта изабрана за подршку ове године, у оквиру програма подршке управљачима заштићених подручја “Заједно за заштићена подручја”, који реализују Млади истраживачи Србије. Пројекат траје до краја августа и у том периоду предвиђено је одржавање радионица и едукација деце о значају превенције од пожара.

Од 29. до 31. маја, ЈП "Национални парк Тара" је угостио делегацију од 12 запослених из ЈУ "Национални парк Шар планина", најмлађег националног парка у Северној Македонији, основаног 2021. године.

Од 21. до 22. маја, ЈП ,,Национални парк Тара“ био је домаћин значајне дводневне радионице посвећене извештајно-дијагнозно прогнозним пословима у области здравља шумског биља. Ова радионица, коју је организовао Институт за шумарство Београд у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде - Управа за шуме, окупила је стручњаке и професионалце из различитих делова Србије.

Данас се обележава Европски дан паркова, као дан сећања на постанак првих европских националних паркова – девет националних паркова у Шведској, који су проглашени 24. маја 1909. године.

22. маја обележава се Међународни дан биодиверзитета. Установиле су га Уједињене нације 2000. године, како би указале на значај биолошке разноликости. ,,Буди део плана“ је овогодишњи слоган и позив на акцију свима којима је стало да се заустави губитак биодиверзитета.

У периоду од 10. до 12. маја 2024. године одржана је манифестација ,,Редушијада“ у организацији Еколошког друштва ,,Тарски бисер“, уз подршку ЈП ,,Национални парк Тара“, Туристичке организације ,,Тара - Дрина“ Бајина Башта и бројних спонзора.

У Националном парку Тара, од 15. до 21. 4. 2024. године, боравила је прва група студената у оквиру пројекта ,,Теренска пракса студената природно – математичких наука у Националним парковима Тара и Ђердап“. Око 80 студената са универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Новом Пазару, обавиће стручну праксу. Едукација је планирана у четири термина, у седмодневним боравцима студената и професора на терену, у пролећном термину (април и мај) и јесењем (септембар и октобар).

11. и 12. 4. 2024. године, на Златибору и у Бајиној Башти одржане су промоције монографије ,,Златиборе питај Тару“, чији су издавачи Туристичка организација Златибор, Туристичка организација ,,Тара – Дрина“ и ЈП ,,Национални парк Тара“.

     У периоду од 3. 4. до 6. 4. 2024. године, представници ЈП ,,Национални парк Тара“ боравили су у Атини, као део тима који је представљао Србију на међународном пројекту за истраживање екстремних пожара, COST akcija CA22164 European Network on Extreme fiRe behaviOr (NERO).

Услед дувања јаких ветрова  (преко 68 км/час) у новембру и децембру 2023. године, у  Националном парку Тара, дошло је до лома и изваљивања великог броја стабала у газдинским јединицама „Тара“, „Црни Врх“ и „Звезда“. Наком детаљног обиласка терена од стране стручних служби и надлежног инспектора за шумарство, приступило се изради санационог плана са предлогом мера за санацију оштећених површина.

 

У понедељак, 1. 4. 2024. године, избио је пожар у јутарњим сатима у селу Растиште, који је захватио шуму и високо растиње површине око 2,5 хектара. Пожар су уочили мештани из оближњих кућа и позвали ватрогасну јединицу из Бајине Баште. Према званичном саопштењу Ватрогасно - спасилачке јединице из Бајине Баште до пожара је дошло након што је стабло пало преко електричног вода, које се услед јаког ветра прекинуло, почело да варничи и довело до пламена. Иван Илић, шеф Службе чувара заштићеног подручја, потврдио је да се може рећи да је пожар угашен, али је организовано дежурство у наредним данима, због опасности да се активирају пањеви.

ЈП ,,Национални парк Тара“ и Биолошки факултет Универзитета у Београду учествовали су у истраживању у оквиру студије: ,,Реаговање сисара на глобалне промене у људској активности“, о чијим резултатима је објављен чланак у престижном магазину ,,Њујорк Тајмс“. Испред Биолошког факултета на истраживању су учествовали др Душко Ћировић и Неда Богдановић, а испред ЈП ,,Национални парк Тара“ Бранко Безаревић, што је резултат дугогодишње и успешне сарадње Биолошког факултета и ЈП ,,Национални парк Тара“.

Светски дан шума обележава се од 1971. године широм планете, са циљем промовисања свести о значају и вредности шумских екосистема. За обележавање овог дана одабран је 21. март, почетак пролећа, као знак буђења природе и вегетације. Светски дан шума 2012. године усвојила је и Генерална скупштина Уједињених нација у циљу јачања свести заједнице о значају шума, њиховом очувању и управљању. Ове године фокус је на иновацијама, које нам омогућавају да пратимо шуме, али и да их сачувамо.

У среду, 13. 3. 2024. године, у просторијама Туристичке организације Србије у Београду одржана је промоција књиге ,,Златиборе питај Тару“, чији су издавачи Туристичка организација ,,Златибор“, Туристичка организација ,,Тара-Дрина“ и ЈП ,,Национални парк Тара“. Испред издавача на промоцији су се присутнима обратили Владимир Живановић, директор ТО ,,Златибор, Милица Томић, извршна директорка ЈП ,,Национални парк Тара“ и Синиша Спасојевић, заменик директора ТО ,,Тара-Дрина“.  

Страна 1 од 25

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм